Samsung și LG își dispută întâietatea pe piața display-urilor

Lider indiscutabil al telefoanelor inteligente, al televizoarelor și al chipurilor de memorie, Samsung se confruntă, pe piața display-urilor, cu doi concurenți importanți, LG și Sharp. Bătălia se dă pe implementarea noii tehnologii OLED (organic light-emitting diode - diodă organică de emitere a luminii), pe care Samsung o consiferă piatra de temelie a viitoarei sale politici de afaceri în ceea ce privește display-urile.
Anul trecut, LG Display Co a lansat primul televizor OLED, devansând Samsung în producția acestor televizoare. LG a optat pentru tehnologia OLED alb - al cărui proces de fabricație este mai ieftin, cu o rată de eroare mai mică și productivitate sporită - care, după opinia unor experți, pierde din strălucirea culorilor.
Chiar și cei de la Sharp - salvați toamna trecută de băncile japoneze și de faptul că au vândut către Samsung 35% din acțiuni, pentru suma infimă, pentru colosul sud-coreean, de 111 milioane de dolari - au introdus în ultimele produse tehnologia ecranelor subțiri. Samsung n-a apelat la această acțiune financiară dezinteresat - ea îi va înlesni accesul la tehnologia de vârf a companiei japoneze, va reuși să rezolve câteva din problemele cu supraîncălzirea ecranelor sale și, fapt deloc de neglijat, va avea mai mulți clienți, unul dintre aceștia fiind Apple. Deși Apple nu și-a dezvăluit niciodată furnizorii, analiștii pieței consideră că Sharp este al doilea mare furnizor de display-uri al său. Este limpede că Samsung dorește să devină principalul furnizor de display-uri pentru Apple.
Politica de marketing agresivă, i-a permis lui Samsung să depășească giganții japonezi Sony și Toshiba, pe piața electronicelor și a semiconductorilor.
Samsung are acțiuni la bursă în valoare de 230 de miliardede dolari, adică de peste șase ori mai mult decât trioul japonez Sony, Sharp și Panasonic.
Samsung face eforturi pentru a veni din urmă și a implementa tehnologia OLED și televizoarelor, așa cum s-a întâmplat cu telefoanele Galaxy, care s-au bucurat de succes.
Până acum, și-a atins scopul, firma sud-coreeană deținând monopolul în producția de ecrane OLED, cu aproape 500 de mii de uniăți pe zi.