Apple și-a prezentat noile produse: iOS 7, OS X Mavericks și calculatoarele

Toată lumea IT-ului mondial a urmărit, aseară, cu sufletul la gură, transmisia Worldwide Developers Conference (WWDC) de la Centrul Moscone din San Francisco, în care Apple și-a prezentat noile produse: ultimul sistem de operare OS X pentru calculatoare (OS 10.9 - Mavericks), noul computer desktop Mac Pro, noile MacBook-uri, un nou serviciu de radio streaming și, cireașa de pe tort, noul sistem de operare pentru iPhone și iPad, iOS 7.
Au trecut aproape nouă luni de când Apple a ținut ultimul eveniment important. Între timp, compania a suferit pierderi la bursă, a fost urmărită penal pentru evaziune fiscală și a trebuit să se apere în fața Ministerului justiției pentru acuzațiile aduse de cinci edituri importante, care au acuzat-o pentru încălcarea Legii antistrust în ceea ce privește prețurile prestate pentru cărțile în format electronic.
Aseară însă, toate acestea au fost date uitării și toată lumea a privit transmisia de la Moscone Center prin intermediul site-ului oficial Apple. La început, n-au fost probleme cu streaming-ul, cuvântarea de deschidere a lui Tim Cook, CEO Apple, nefiind întreruptă de sutele de mii de conectări la site-ul Apple. Lucrurile s-au mai complicat când a fost prezentat noul desktop, un cilindru desenat superb de Jonathan Ive. A trebuit să dau de câteva ori refrash. Internetul s-a blocat însă, când a început prezentarea lui iOS 7, noul sistem de operare pentru iPhone și iPad. De fapt, toată lumea asta aștepta.
iOS 7 - Eleganță și rafinament
iOS 7, atât de simplu și de curat, este, potrivit lui Tim Cook, "cea mai semnificativă actualizare a lui iOS de la originalul iPhone încoace." Privind ecranul telefonului (nota bene - nu va rula decât pe iPhone 4 și mai noi, iPad 2 și mai noi, iPad Mini și a cincea generație de iPod Touch) ai impresia că vezi o imagine 3D, când întorci telefonul într-o parte și alta, iar tastatura este translucidă.
Trăgând de jos în sus cu degetul, din partea inferioară a aparatului, se intră în Centrul de Control (Control Center), care permite utilizatorilor gestionarea mai multor controale, cum ar fi: oprirea sau pornirea serviviului Wi-Fi, deschiderea aplicațiilor, schimbarea luminozității ecranului și folosirea Lanternei.
Craig Federighi, primvicepreședinte de inginerie de soft de la Apple, a anunțat că iOS 7 a îmbunătățit funcția multitasking pentru aplicații, separând, mai ales, aplicațiile folosite în mod frecvent de cele folosite ocazional, ceea ce va duce la o durată de viață mai îndelungată a bateriei.
Aplicațiile vor fi reactualizate automat de pe App Store. Aceste aplicații reprezintă o afacere importantă pentru Apple. Cook a anunțat că firma a plătit 10 miliarde de dolari dezvoltatorilor de aplicații și că pe App Store există 900.000 de aplicații, ce au fost descărcate de 50 de miliarde de ori.
iOS 7 dispune de alte o sută de caracterisici noi, inclusiv Notification Center, îmbunătățirea serviciilor Photos, Safari, Airdrop, reactualizări ale interfeței Siri și a vocii, precum și introducerea iTunes Radio, bineînțeles numai pentru America.
Airdrop, o facilitate care permite utilizatorilor transferul de fișiere de la un Mac la altul, este o noutate, dar va fi disponibilă numai pentru iPhone 5 și a patra generație de iPad și iPad Mini.
iTunes Radio
Aceste serviciu vine ca replică la gigantelor posturi de radio de pe internet Pandora și Spotify. Asemănător altor produse de music-streaming, iTunes Radio dispune de peste 200 de posturi de radio și le îngăduie utilizatorilor să-și creeze propriile lor posturi în funcție de autori, melodii, curente muzicale etc. Față de ceilalți competitori, versiunea Apple oferă și posturi de radio bazate pe discuțiile dintre utilizatori, inclusiv Trendind de pe Twiter și Artists de pe Tour.
OS X Mavericks, pentru desktop-urile Apple
De data aceasta, Apple a renunțat la denumirile de feline cu care și-a botezat versiunile anterioare ale sistemului de operare Mac OS X. "Este primul sistem de operare a cărui apariție a fost întârziată din cauza lipsei de alte feline", a spus Federighi, șeful serviciului pentru dezvoltarea sistemelor de operare iOS și OS X.
Prin urmare, numele de OS X Mavericks a fost inspirat, după spusele lui Federighi, de contextul în care a apărut firma Apple: marele concursul internațional de surfing Mavericks, ce se desfășoară anual în nordul Californiei. În limba engleză, maverick înseamnă hoinar.
Noul sistem de operare dispunde de numeroase caracteristici: tagging, display-uri multiple (ceea ce Windows are de când lumea), actualizări ale aplicației Calendar, un Safari cu un nou side bar, aplicația Notifications și actualizări ale lui iCloud Keychain. De asemenea, a fost înbunătățită versiunile de Apple Maps și iBooks, disponibile și pentru iMac-uri.
Cu ajutorul Tagging-ului, utilizatorii pot căuta fișirele și după tag-ul lor, adică după culoarea etichetei.
Noul sistem de operare include "tehnologia avansată a viitorului", ce se poate traduce prin îmbunătățirea performanțelor bateriei. Noul sistem poate reduce activitatea procesorului cu 72%, rezultând o mai mare "compresare a memoriei". Memoria inactivă poate fi compresată pentru a elibera memoria deschisă. Cu alte cuvinte, documentele se vor deschide sau redeschide mult mai repede.
În cadrul aplicației Notifications, utilizatorii pot răspunde la e-mail-uri și iMessage chiar din cadrul unei notificări. Acum, se pot trimite notificări între iOS și calculator.
Noul MacBook Air are o baterie care ține toată ziua
În cadrul conferinței de aseară, Apple ne-a prezentat un nou MacBook Air, care se va găsi în magazine încă de astăzi și care, potrivit lui Philip Schiller oferă "o baterie care ține toată ziua". Bineînțeles, se refera la 12 ore. Prin urmare, MacBook Air de 11 inchi, dispune de o baterie cu o durată de viață de 9 ore, iar cel de 13 inchi, promite că bateria va ține 12 ore.
Noul MacBook Air vine dotat cu a patra generație de procesoare Intel Core i5 și Core i7, cu noul procesor grafic Intel HD Graphics 5000, care este cu 40% mai rapid decât predecesorul său. Dispune, de asemenea, de două microfoane, o cameră video FaceTime HD, un port Thunderbold ultrarapid și două porturi USB 3.0.
Varianta de 11 inchi costă 999 USD, cu hard de 128 GB, și 1.199 cu hard de 256 GB, iar versiunea cu ecran de 13 inchi costă 1.099 USD (128 GB) și 1.200 USD (256 GB).
Sneak Peek: Noul Mac Pro va fi lansat la sfârșitul anului
Considerat "viitorul desktop-urilor pro", calculatorul este complet redesenat, atât în exterior, cât și în interior. Înaltă de 25 cm, neagră, structura cilindrică din sticlă înlocuiește clasica, deja, carcasă dreptunghiulară din aluminiu. În interior, se spune că va dispunde de un "procesor termic unificat" și un sistem "revoluționar" ce va include noua generație de procesoare Xeon de la Intel, două procesoare (GPU) dual workstation-class, Thunderbolt 2 și memorie ultrarapidă ECC.
Noul Apple promite să fie de 10 ori mai rapid decât orice hard drive de notebook. Nu s-a anunțat încă prețul acestui calculator.