Microsoft cumpără divizia de telefoane Nokia cu 5,4 miliarde de euro

Microsoft a anunțat ieri că a căzut la o înțelegere cu Nokia pentru divizia de telefoane (telefoane mobile și servicii business). Prețul vehiculat este de 7,2 miliarde de dolari, adică 5,4 miliarde de euro. Pe langă divizia de telefoane, Microsoft cumpără licența pentru serviciul de hărți și toate patentele deținute de Nokia.
În 2011 cele două companii au încheiat un acord, prin care încercau să dezvolte un telefon competitiv pentru a detrona compania Apple care deține cea mai mare parte din această piață de telefoane smartphone. Se pare că acel acord, nu a fost doar o simplă colaborare între Microsoft și Nokia.
Un alt punct al contractului de cumpărare îl vizează pe actualul CEO al Nokia, Stephen Elop. El va ocupa poziția de "Nokia Executive Vice President of Devices & Services". Pentru că în scurt timp postul de CEO al Microsoft va rămâne vacant, Elop pare să fie mare favorit pentru ocuparea lui. Chiar dacă la cârma Nokia nu a avut mari realizări și nici CV-ul său nu îl recomandă pentru a conduce o companie precum Microsoft, totuși cei din Redmond cred în abilitățile sale de a dezvolta compania. Se dorește recâștigarea poziției de lider pe piața telefoanelor mobile, inclusiv al smartphone-urilor.
Iată declarația lui Steve Ballmer, din comunicatul de presă al Microsoft:
Este un pas îndrăzneț în viitor - un win-win pentru angajați, acționari și consumatorii de ambele companii. Aducerea acestor echipe mari, împreună, vor accelera parte și profiturile Microsoft în telefoane, și să consolideze oportunitățile globale atât pentru Microsoft și partenerii noștri pe întreaga noastră familie de dispozitive și servicii. În plus față de inovație și puterea în telefoanele lor la toate punctele de preț, Nokia aduce capacitatea dovedită și talentul în zonele critice, cum ar fi design hardware și inginerie, lanțul de aprovizionare și management de fabricație, și vânzările de hardware, de marketing și distribuție.
Nokia însă nu pare afectată de această pierdere. Va continua în domeniul rețelelor unde are o poziție pe piață destul de bună. Este prezentă în peste 150 de tări unde oferă soluții business mobile de bandă largă, tehnologii multimedia și servicii de administrare. La conducerea noii companii, restrânsă vine Risto Siilasmaa, actualul CEO interimar.
Chiar dacă cea mai mare parte a companiei a fost cumpărată, totuși noua conducere spune că acest moment este un moment de cotitură și de reorganizare a companiei. Noul CEO al Nokia declară în comunicatul de presă că "acesta este un moment important de reinventare și de la o poziție de putere financiară, putem construi următorul nostru capitol... această afacere oferă oportunități viitoare pentru mulți angajați Nokia, ca parte a unei companii cu strategia, resursele financiare și determinarea de a reuși în spațiul mobil". Prin contract, însă, Nokia nu va putea produce telefoane până în anul 2015 sub brand propriu.
Din punctul de vedere a lui Google, această achiziție nu reprezintă un pericol. Nu s-a produs o mare schimbare pe piața de telefoane mobile. Numărul telefoanelor cu Android este în creștere, iar cota de piață a companiei nu a scăzut absolut deloc în ochii consumatorilor. Asta nu înseamnă că telefoanele Nokia cu Windows Phone nu pot periclita poziția câștigată destul de greu de Google.
Acum că au producătorul de hardware la ei în curte, suntem curioși ce va aduce nou pe piața telefoanelor și ce fel de competitor va fi Microsoft pentru Apple pe piața de smartphone.
Comunicatul de presă al Nokia asupra achiziției (în original).
Scrisoarea lui Steve Ballmer către angajații Microsoft (în original).
Tu ce spui despre achiziția diviziei de telefoane Nokia de către Microsoft? Toate comentariile mai jos.