Microsoft a lansat Windows 10

Mult așteptata versiune a noului sistem de operare al companiei Microsoft a fost lansată. Windows 10 este numele noului sistem de operare. Cei de la Microsoft au sărit peste versiunea 9, din rațiuni de marketing, pentru a nu se confunda cu precedentele versiuni Windows 95 și Windows 98.
Ce aduce nou Windows 10
Primul lucru și cel mai imporant: este GRATIS. Toți utilizatorii de Windows XP, Windows 7, Windows 8 si 8.1 pot face upgrade la noua versiune Windows 10, bineînțeles, conform versiunii deja instalate pe calculator. Activarea se va face automat folosind datele din versiunile precedente.
Readuce meniul “Start” in colțul din dreapta jos. Noua versiune de Windows are un nou meniu, care combină stilul deja celebrului meniu full-screen al Windows 8, cu cel al Windows 7. De acum opțiunile importante, cât și aplicațiile preferate le aveți în meniul Start. Partea graficne cea de la Windows 8, inetrfața Metro fiind foarte intuitivă pentru utilizatori.
In Windows 10 combinația Alt+Tab a fost regândită ca un manager de programe. Acolo poți vedea toate programele și documentele deschise sub formă de zone de lucru (workspace). De asemena poți crea mai multe zone de lucru (workspace sau desktop), independente, unde îți deschizi ce programe dorești pentru a nu aglomera desktopul cu ferestre.
Are un centru de notificări pentru toate programele și serviciile instalate. Se deschide ducând cursorul mouse-ului în partea dreaptă, exact ca in Windows 8 si 8.1 unde acolo apărea meniul cu opțiunile importante.
În “Explorer” acum există o zonă unde poți atașa foldere favorite pentru a le putea accesa mai repede.
Ecranul de start, unde sunt listati userii arată foarte bine. Acolo există notificări pentru emailuri, baterie, semnal Wi-Fi, centru de notificări, data și ora, întâlnirile importante din agendă.
Pentru a sări în ajutorul celor care au un telefon cu Windows, în versiunea 10 există o aplicație, “Phone Companion”, care te ajută să configurezi telefonul fără să folosești alte programe. Poți sincroniza conținutul cu PC-ul fără probleme și de asemena poți face un backup complet al datelor de pe telefon sau alt dispozitiv mobil.
La fel ca și precedentele două versiuni Windows 10 funcționază și pe dispozitivele cu touch screen, fie folosind degetul sau un stylus.
Serviciul OneDrive este integrat în noua versuine de Windows, la fel și Skype, plus o suită de mini aplicații utile, printre care enumerăm: Mail, Photos, Maps, Music, Movies and TV, Calendar, People, Games și OneNote.
"Windows Store" îți oferă o gamă diverse de aplicații pe care le poți descărca, undele gratuit, altele contra cost. Cea mai mare parte a aplicațiilor din windows 8.1 sunt prezente în magazin si compatibile cu noua versiune Windows 10.
Microsoft Cortana
În versiunea 10 Microsoft introduce Cortana, un asistent personal asemanător cu Spotlight și Siri din iOS și OS X. Este reprezentat de acel câmp de căutare de langa butonul cu semnul Windows. Cu el poți căuta ușor atat programele instalate, documentele create cât și diverse siteuri web fără a mai deschide perogramele.
Se asemenea poți folosi Cortana cu ajutorul unui microfon. Spui "Hey Cortana", sau apeși pe semnul microfonului) și apoi ce dorești să caute sau să facă pentru tine și ea va scrie ceea ce a înțeles și mai apoi rezultatele. De asemenea poți vorbi cu ea și îți va răspunde pe măsură.
Iată câteva lucruri pe care i le poți spune în limba engleză:
- How old are you?
- Tell me a joke
- Show me the latest NBA scores
- How many calories in a boiled egg?
- Change my 3 pm event to 4
Putem spune că este sora mai mică a lui Siri, chiar daca cele două asistente nu prea se suportă. Dacă le vei întreba ceva despre cealală, devin foarte arțăgoase în răspunsuri.
Microsoft Edge
Browserul Internet Explorer este înlocuit de Edge, un nou browser, mult mai bun și mult mai rapid ca precedentele. Respectă aproape toate standardele web, deci de acum înainte nu va mai fi nevoie să folosim alte browsere pentru a vedea toate siteurile în condiții bune.
Programatorii au de asemena mai multă libertate și pot scrie codul o singură dată pentru toate browserele, fără a mai avea nevoie de verificări suplimentare ca până acum.
Windows 10 Mobile
Momentan nu a fost lansat, dar varianta “Windows 10 Mobile Preview” este promițătoare. Windows 10 a fost gândit sa funcționeze pe toate dispozitivele. Același Windows pentru PC, tabletă și telefonul mobil. Serviciile OneDrive și Skype sunt, de asemenea, parte inegrată și din Windows 10 Mobile, iar Cortana este asistentul persnal de care ai nevoie atunci când nu dorești să umbli prin meniuri și aplicații.
Microsoft anunță integrarea perfectă cu PC-ul. Sincronizarea se va face folosind conexiunea la internet. Toate setările se vor sincroniza între dispozitive, având același lucru atât pe calculator cât și pe celelalte dispozitive. De asemenea, dacă ai deschis un program sau o pagina web, poți continua vizualizarea ei pe alt dispozitiv, fără a tine minte unde ai rămas și redeschide programul sau reincarca pagina în browser.
Upgrade la Windows 10
Pentru a vedea cum poți face upgrade la Windows 10, citește materialul original de pe siteul Microsoft.
Noi am testat Windows 10 și ne-a plăcut mult. A mers totul impecabil, de la update până la micile ajustări pe care le-am facut. Browserul a fost impecabil, iar siteul TechStyle s-a încărcat foarte repede și fără greșeli. Uneori am avut senzația că folosim un OS X și nu un Windows, datorită multor similarități și chiar ne-a încântat. Unele lucruri, pur și simplu, așa trebuie să fie, spunem noi.
Imagini preluate de pe blogul oficial Windows.com